Förmodligen vet du vad C-vitamin är för någonting även om du inte hört talas om askorbinsyra. Det här är detsamma, och C-vitaminer är förstås otroligt viktiga för att vi människor ska må bra. Askorbinsyran är en antioxidant och en organisk syra. Den är emellertid inte detsamma som citronsyra.

Den som har koll vet att C-vitamin har viktiga egenskaper. Framförallt har det antioxidativ verkan på andra ämnen i kroppen som kan vara skadliga. Bra tillskott skänker samma fördelar som när man till exempel äter frukt såsom apelsiner och äpplen.

Vad vet du om askorbinsyra?

Mycket fakta om askorbinsyra finns att tillgå. Sedan 1940-talet har ordet funnits I vårt svenska språk men massor väljer likväl att säga C-vitamin. Vår kropp behöver detta vitamin av olika skäl, och om vi får C-vitaminbrist så kan det bli farligt och leda till sjukdomar såsom skörbjugg. c vitamin tillskott För att vår hud ska ha möjlighet att bygga upp kollagen krävs askorbinsyran.

Med C-vitamin botar man dock inte så enkelt en förkylning alternativt snuva. Även om C-vitamin verkar positivt stundvis så är det sällan det ger mirakeleffekter.

Något som man ska tänka på vad gäller den här typen av vitamin är att lång varmhållning och flera uppvärmningar av mat som innehåller askorbinsyra leder till att den bryts ner. Det är klokt att därför ej värma upp alttför många gånger.

Har man färgat håret och vill bleka det till vanlig färg igen så kan man använda askorbinsyra för det. Det här är ofarligt och något som många har sett fina resultat från.

Man kan inte leva utan C-vitamin men det finns också faror

Den som har underskott på C-vitamin riskerar åkommor. Skörbjuggen är ej vanligt förekommande i Sverige där vi trots allt har god tillgång till frukt såväl som till matvaror som har tillsatser av viktiga vitaminer. Dock vill man ej gärna sträva efter brist så att kroppen fungerar sämre.

Man bör icke överdosera, men skulle det hända så försvinner överskott med urinen därför att syran är vattenlöslig. Exempelvis finns en risk för njursten av för mycket C-vitamin. Men då ska man komma ihåg att det rör sig om kopiösa mängder och inte om en frukt för mycket om dagen.

År 2006 så uppmärksammades nyheten om att det kunde uppkomma en riskfull reaktion mellan askorbinsyra och e 211 som är natriumbensonat. Läsk som kombinerar dessa två ämnen bör man helst undvika. Fortfarande så forskas det mycket kring C-vitamin och allt pekar på C-vitamin är livsviktigt.

vad

Köpa askorbinsyran via webben alternativt I fysisk butik

I vanliga matbutiker kan man handla askorbinsyra. I hyllan med kryddor brukar produkten finnas. Det tycks vara så att det är bäst att ta pulvret oralt och man kan se fram emot samma effekt med pulvret som man får genom en annan källa som till exempel en frukt som är rik på C-vitaminet.