Tabletterna blir klara direkt. Det måste ju finnas släppmedel i tabletter. Om det saknas kommer tabletterna att fastna.

Ett mycket bra släppmedel är magnesiumstearat och det används flitigt vid produktion av tabletter. Då kan de tryckas ut lättare. De håller formen och kan packas för produktion.

Hur används magnesiumstearat inom medicinindustrin?

Det är så enkelt som att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter. Man skulle kunna säga att det är en ätbar tvål.

Magnesiumstearat ger den blanka ytan. Det är normalt att dosera 0,5 till 1%. Du kan köra det i max 5 minuter. Vid för lång inblandningstid blir tabletten skör, den släpper inuti också.

Magnesium stearat är vitt. Det är ett pulver som du sedan formar till tabletter. Självklart är det säkra ämnen.

Produktionen måste vara enkel och snabb

Det ska gå fort idag. Idag kan tillverkningen pågå utan stopp. Idag finns det till och med robotar som kan räkna och paketera tabletterna på samma gång.

Inga människor behövs i tillverkningen. Fel kommer alltid att inträffa men då kan man rätta till det och fortsätta produktionen.

En enkel elektrisk tablettpress gör 1000-3000 tabletter i timmen. Den har då ett stanshuvud. Det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då går det fort.

En duktig operatör kan snabbt finna anledningen till att pressningen måste avbrytas men den kommer inte att vara tabletter som fastnar i stans. tablett tillverkningen
Om man använder släppmedlet magnesiumstearat slipper man det problemet helt.

Stansen måste kunna jobba fritt utan avbrott. Ibland kan maskinen jama, fastna, då måste hela produktionen avbrytas fram till det att felet är löst. Ibland tar maskinen skada av det.

tablett

Se därför till att klibbmedlet är 20 % och att släppmedlet är 1 %.

Hos allt-fraktfritt.se kan du köpa både släppmedel och klibbmedel.

Det är viktigt med en bra produktion

Det gäller att planera rätt. Det gäller att allt från släppmedel i tabletter till slutlig förpackning är klart då man sätter igång produktionen.

Med bra planering spar man tid och pengar. Det lönar sig alltså att undersöka vilken typ av släppmedel som man bör använda i god tid. Då får du till ett riktigt bra resultat.

Det är förstås något som inte bara har med släppmedlet att göra så det är viktigt att se närmre på saker som ingredienser som motverkar fukt och förpackningar som är lätta att hantera och som ger tabletterna ett riktigt gott skydd.